Het Coronavirus in Seoul, Zuid-Korea: Hoe gaat het hier?

Uiteraard is de hele wereld iedere dag nog in de ban van het Coronavirus. Een dodelijk virus dat in China begon en zich al verspreidde naar andere delen van de wereld. Mensen gingen op reis, kwamen thuis en namen het virus met zich mee. Ook in Zuid-Korea zijn er inmiddels 29 besmette mensen.

Paniek en discriminatie
Toen het nieuws over het virus naar buiten kwam, raakten de Koreanen al snel in paniek. Hand sanitizer werd in groten getale ingeslagen en mondkapjes dragen is een must. De prijzen van deze artikelen stegen dan ook flink de afgelopen weken. Bij de ingangen van grote winkels en ziekenhuizen zijn camera’s geplaatst die de lichaamstemperatuur van de bezoekers meten. Ook vind je in vrijwel ieder gebouw, metrostation en bus een doosje met maskers of een hand sanitizer om te gebruiken. Het dragen van maskers in het openbaar vervoer wordt dan ook sterk aangeraden. In de metro’s en stations worden zowel video- als audiofragmenten afgespeeld met informatie over hoe men zich het beste tegen het virus kan beschermen. Ook in winkels, restaurants en kantoren draagt het personeel een maskers. Jezelf beschermen tegen het Coronavirus is wel een dingetje hier. Handen wassen na een toiletbezoek (of de aanwezigheid van vloeibare zeep i.p.v. een blokje) is anno 2020 nog steeds geen gewoonte. Iets waar menig expat dan ook memes over kan vinden op social media, maar dat terzijde. Jezelf beschermen is prioriteit nummer 1. In het wild hoesten of in de hand en vervolgens van alles aanraken zien de meeste Koreanen dan ook niet als problematisch.

Hier en daar verschenen ook plots berichten op deuren van restaurants en winkels met de teksten “Korean Only” of “No Chinese”. Daarnaast begon ook de discussie of Zuid-Korea nog wel mensen vanuit China het land in moest toelaten. Seoul kent duizenden Chinezen studenten die hier een bachelor of master volgen. Een groot deel van hen was naar China teruggekeerd voor Lunar Nieuwjaar. Daarnaast raadt de Zuid-Koreaanse overheid af om vanuit Korea te reizen naar Japan, Taiwan, Maleisië, Vietnam, Thailand en Singapore.


Lege straten en restaurants
De paniek in Seoul zorgde ervoor dat veel grote winkelstraten (voornamelijk die waar veel Chinese toeristen komen), zoals Myeongdong, een stuk leger zijn dan normaal. Uiteraard is dit prettig voor diegenen die wel besluiten om te winkelen maar de winkeleigenaren zijn allesbehalve blij. Restaurants en cafés zijn een groot onderdeel van de Koreaanse cultuur, vooral jongeren zijn iedere dag wel in een cafeetje te vinden. Ook deze hebben nu meer lege dan volle tafels. Tijdens mijn bezoek aan Myeongdong gisteren kon ik urenlang vlot door de straten lopen en had ik eindeloos veel keus met het zoeken van een leuk plekje in het Innisfree café… en dat op een zaterdag! Het is duidelijk dat de economie hier een flinke deuk van het Coronavirus gekregen heeft, en dat het er niet naar uitziet dat het snel beter wordt.

Gesloten scholen
Begin maart zou het nieuwe semester moeten beginnen. Mijn vriend, die hier een business bachelor studie volgt, kreeg eerder deze maand echter een mail met de mededeling dat het semester 4 weken later zou starten. Inmiddels is dit weer verschoven naar de startdatum 16 maart, maar je weet het nooit. Ook het EPIK-teacher programma is aangepast op het virus. De docenten zijn van woningen verplaatst en worden ze in quarantaine gezet zodra ze zich ook maar een beetje niet goed voelen. Ook zijn de evenementen afgezegd of verplaatst.

How about me?
Zelf voel ik eerlijk gezegd geen paniek meer. In het begin had ik zeker een moment van: *^$%#, daar zit ik dan, in Azië. Maar inmiddels ben ik flink gekalmeerd. De origineel geplande reis naar Macau (‘China’) is wel afgezegd. Deze heeft plaatsgemaakt voor een tripje naar Fukuoka in Japan. Dat nu volgens Korea ook een no-go is. Maar goed, we kunnen niet alles hebben. Ik raad het dan ook zeker niemand af om het vliegtuig naar Zuid-Korea te pakken ;)

Photo by Lucrezia Carnelos on Unsplash

Een reactie posten

0 Reacties