Taxi’s in Seoul: Hoeveel kost het en hoe vind je een taxi?

Een taxi vinden in Seoul is vaak geen probleem, in veel gebieden stikt het er namelijk van. Je moet echter wel weten welke taxi’s beschikbaar zijn, hoe je er eentje kunt nemen en welke prijzen je kunt verwachten. In dit artikel leg ik het allemaal uit, dus lees snel verder.

VERSCHILLENDE TAXI'S EN PRIJZEN

Standaard taxi / oranje taxi - (Ilban Taxi / 일반 택시)
In Seoul rijden verschillen soorten taxi’s rond die allemaal een andere prijs en ‘functie’ hebben. De meest herkenbare en meest voorkomende taxi is de oranje. De oranje taxi’s waren ooit bedoeld als ‘foreigner taxi’ maar uiteindelijk werd besloten vrijwel alle taxi’s in Seoul oranje te maken. Er zijn nog steeds grijze en witte taxi’s die ook onder het kopje ‘standaard taxi’ vallen.

Deze taxi’s hanteren de laagste prijzen van de taxi’s in deze lijst. De beginprijs van deze taxi’s is 3.800 won. Die 3.800 won dekt de eerste 2 kilometer van je reis. Iedere taxi heeft een meter die bijhoudt hoeveel je moet betalen, de uiteindelijke prijs is afhankelijk van de afgelegde afstand en de tijd. Iedere 135 meter die de taxi aflegt, komt er 100 won bij. Rijdt de taxi langzamer dan 15 kilometer per uur? Dan komt er 100 won bij per 31 seconden. Neem je ’s nachts de taxi? Dan gelden er weer andere prijzen, er is namelijk een nachttarief. De beginprijs van een taxi tijdens de nachturen bedraagt 4.600 won (00:00 – 04:00). Let er altijd op dat de meter in jouw taxi niet meteen met een hoog bedrag en afstand begint. Betalen kan met cash, (credit)card en T-Money card.

Deluxe taxi / zwarte taxi - (Mobeom Taxi / 모범택시)
Zoals je vast wel kan verwachten, zijn deze taxi’s een stuk duurder dan de gewone taxi’s. Deze taxi’s mogen blijkbaar voor hotels parkeren en hotelpersoneel belt dit type taxi voor hun gasten. Mocht je in een hotel verblijven en een taxi nodig hebben, kun je ook om een gewone taxi vragen. Van wat ik heb gelezen zit er weinig verschil tussen de reguliere taxi’s en deze deluxe.

De beginprijs voor deze taxi’s is 6.500 won voor de eerste drie kilometer. Daarna komt er 200 won bij voor iedere 151 meter die de taxi rijdt. Ook de deluxe taxi’s hebben een fee voor wanneer deze langzamer dan 15 kilometer per uur rijdt. Namelijk 200 won voor iedere 36 seconden. Wat het nachttarief is van deze taxi’s weet ik helaas niet. Let er altijd op dat de meter in jouw taxi niet meteen met een hoog bedrag en afstand begint. Betalen kan met cash, (credit)card en T-Money card.

Jumbo taxi / busje
Deze taxi’s zijn handig voor grote groepen of als je bijvoorbeeld een hoop bagage bij je hebt. Prijzen weet ik eigenlijk niet, maar deze liggen uiteraard weer een stuk hoger. Let er altijd op dat de meter in jouw taxi niet meteen met een hoog bedrag en afstand begint. Betalen kan met cash, (credit)card en T-Money card.

HOE STOP & BESTEL IK EEN TAXI?

Altijd al je droom geweest om in New York stijl een taxi aan te houden door simpelweg je arm uit te steken? Dan heb je geluk, haha. In Seoul werkt het namelijk ook zo. Let er wel op dat de taxi die je probeert te vangen beschikbaar is; het lampje op het dak brandt wanneer de taxi leeg is. Je kunt ook gewoon je arm uitsteken bij iedere taxi die je ziet. Stiekem heb ik ook weleens van dat soort dagen.

Wanneer je een taxi probeert te stoppen, let er dan ook op welke kleur taxi je wil hebben. En of de taxi al de juiste richting op rijdt. Het is vaak niet toegestaan of mogelijk om de auto te draaien. Moet je de andere kant op? Dan kan het makkelijk 15 minuten langer duren. Ook heb je de kans dat taxichauffeurs je weigeren zodra je laat zien/vertelt waar je naartoe wil. Helaas heb je ook de kans dat chauffeurs je weigeren als de afstand te klein is of puur omdat je een buitenlander bent (kan zijn vanwege de taal of dat de chauffeur voor andere redenen geen buitenlanders wil). Het weigeren en overchargen is illegaal en je kunt hier klachten over indienen: klik


 Kakao Taxi
Geen zin om aan de weg te staan met je arm in de lucht? Dan kun je een taxi boeken via Kakao Taxi en ook via je account betalen. Dit gaat allemaal door middel van een app en is vergelijkbaar met Uber. Via GPS weet de taxichauffeur waar je bent en komt deze naar je toe. Zelf heb ik niet vaak een taxi nodig en sta ik gewoon aan de kant van de weg. Maar mocht je Kakao Taxi willen gebruiken, heb ik een handig artikel voor je gevonden waarin wordt uitgelegd hoe de app werkt: artikel.

HOE KOM IK BIJ MIJN BESTEMMING?

Helaas spreken niet veel mensen in Korea echt Engels, maar het is altijd leuk wanneer een taxichauffeur dat wel doet. Persoonlijk vraag ik altijd om mij af te droppen bij een station. Vanaf daar loop ikzelf naar de bestemming. Anders kun je een kaart met gedropte locatie pin laten zien. Veel chauffeurs kennen namelijk geen straatnamen, alleen bepaalde landmarks. Inmiddels hebben vrijwel alle taxi’s een gps-systeem, maar straten en gebouwen veranderen hier snel. In 2018 was het bijvoorbeeld voor een taxichauffeur onmogelijk om mijn AirBnb in Myeongdong te vinden doordat de straten waren aangepast.

BELANGRIJK!

Over het algemeen is Korea een veilig en eerlijk land, met betrekking tot het stelen van spullen. Laat je per ongeluk iets in de taxi liggen? Grote kans dat dit item weer bij jou terecht komt. Heb je een minder fijne ervaring en wil je een klacht indienen? Dat kan ook. Voor beide gevallen (en eigenlijk gewoon altijd) is het verstandig om het bonnetje van je taxi aan te nemen. Hierop staat namelijk de informatie over de rit en de taxi / chauffeur.

Verder is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de ritten duurder worden wanneer je Seoul uitgaat. En, let op: Incheon Airport ligt ook buiten Seoul. Zo’n ritje kan toch aardig aantikken. Eventuele tolkosten zijn ook altijd voor de passagier.

Photo by Ryoji Iwata on Unsplash - Photo by Dave Weatherall on Unsplash - Photo by KakaoTaxi

Een reactie posten

0 Reacties